Сто души дневно се опитват да пресекат българо-гръцката граница. Това стана

...
Сто души дневно се опитват да пресекат българо-гръцката граница. Това стана
Коментари Харесай

По 100 души на ден се опитват да влязат нелегално у нас от Гърция

Сто души на ден се пробват да пресекат българо-гръцката граница. Това стана ясно от думите на Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи пред публицисти преди конференция в парламента, отдадена на мигрантския проблем, заяви Дарикнюз. Балабанов увери, че нито един от тези опити не е сполучлив. Няма пробив и на турската граница. Ние ги прихващаме още на тяхна територия, както и с гърците и те още веднъж си ги взимат назад, акцентира Стефан Балабанов. В момента няма данни огромни групи мигранти да желаят да минат границата ни в посока Западна Европа.

Преди няколко дни българският вътрешен министър Младен Маринов е провел диалог с гръцкия си сътрудник и двамата са уточнили някои параметри на взаимоотношението. Вчера българското Министерство на вътрешните работи заяви, че България дружно с Гърция и Кипър ще направи взаимно изказване на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешен ред за значимостта на миграционната обстановка в Източното Средиземноморие. Това ще стане на 7-8 октомври в Люксембург. Целта е да се обърне отново внимание, че страните на предна линия, ситуирани по Източносредиземноморския маршрут, също са подложени на миграционните провокации, пред които Европа е изправена, евроинституциите и страните от общността да подхващат ограничения и да извърнат внимание и на трайно продължаващите непропорционални миграционни провокации, пред които са изправени тези страни, и да се подчертае нуждата от характерни ограничения на равнище Европейски Съюз в подтекста на европейската взаимност и отговорност, със заслужено систематизиране на тежестта, посредством релокация от страните на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка поддръжка за директно засегнатите страни от Европейски Съюз. Това значи искане за повече средства за справяне с мигрантската рецесия за трите страни, както и за Турция. В известието на Министерство на вътрешните работи също се акцентира поддръжката на България, Гърция и Кипър за ефикасното осъществяване на съглашението на Европейски Съюз с Турция от 2016 година

В началото на седмицата гръцкото държавно управление още веднъж стегна ограниченията за надзор на бежанската вълна след пожара в имигрантския център на о. Лесбос, като измежду посочените дейности бе самодейност за Източното Средиземноморие на Атина, София и Никозия. Според осведомени Атина е сложила концепцията за разискване при визитата през септември на министъра по имиграционните въпроси Георгиос Кумуцакос. В началото на септември в София пък бе гръцкият външен министър Николаос Дендиас. След диалога с него президентът Румен Радев съобщи, че " България и Гърция са външни граници на Европейски Съюз и би трябвало да следват общ метод за реформиране на политиката на съюза за справяне с миграционния напън към Европа ".

Атина реагира остро на предварителното съглашение, реализирано на 22 септември в Малта от вътрешните министри на Германия, Франция, Италия, Малта, Финландия и европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос за въвеждане на система за автоматизирано систематизиране на мигрантите, идващи в Малта или в Италия. Целта на срещата беше да се потърси метод за разрешаване на проблемите със избавените в централната част на Средиземно море мигранти. Гърция  настоява проблемите на страните от Източносредиземноморския маршрут също да влязат в дневния ред на Европейски Съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР